Pages

Friday, October 20, 2017

60 minit di Chee Meng



Siapa tak kenal restoran Nasi Ayam Hainan Chee Meng @ Bukit Bintang. 

Serong sekolah, santai hujung minggu... sinilah antara 'port' rasmi. Sejak 'budak sekolah' sampailah dah kahwin, anak dua, saya masih mengunjungi restoran ini. Rasanya masih sama, masih sedap seperti dulu. 

Tapi saya tak berminat nak menulis pasal keenakan makanan di sini. Sebaliknya saya nak kongsikan 60 minit saya bersama Pakcik Pagoda Putih (PPP).

Siapa tak kenal pakcik ni yang masih kekal dengan pagoda putihnya.

Kira-kira 60 minit, kami berbual. Dalam masa singkat, banyak ilmu dan pengalaman yang beliau kongsikan.

Hidup kena jujur. Jangan ambil apa yang bukan hak kita.

TELEFON JUMPA

Beliau pernah menegur seseorang dalam ahli keluarganya yang seronok menggunakan telefon bimbit. Ketika ditanya berapa harga, dijawab percuma!

Rupanya telefon tersebut adalah telefon jumpa.

"Kalau saya tak ambil, nanti orang lain akan ambil juga."

Mengamuklah PPP. Katanya mana boleh macam tu. Kita kena ubah sikap sebegitu. Tak boleh ambil sesuatu yang bukan hak kita.

BEG

Seorang kenalannya pernah menceritakan kejadian yang berlaku di luar negara. Selepas 45 minit menaiki bas, baru perasan begnya tertinggal. Kenalannya itu memaklumkan kepada pemandu. Pemandu pula meminta izin kepada penumpang yang lain samada boleh atau tidak jika mahu berpatah semula.

Penumpang semuanya sebulat suara bersetuju. Setelah tiba, beg tersebut masih berada di situ! Inilah contoh yang patut diikut. Bukan saja individu tetapi seluruh masyarakat perlu satu hati mengubah mentaliti - Tidak ambil apa yang bukan hak kita.

PENDIDIKAN

PPP tekankan soal pendidikan. Dengan adanya pendidikan, negara dan masyarakat Malaysia akan lebih berjaya. Ini adalah kunci kejayaan. Pendidikan bukan mengenai akademik semata-mata tetapi pendidikan moral atau akhlak juga harus diutamakan. Orang yang berpendidikan tidak akan mengambil sesuatu yang bukan hak dia.

TOLONG ORANG

PPP menceritakan kisah seseorang yang datang menemuinya untuk mendapatkan bantuan - kewangan. PPP dimarah kerana cuba membantu orang bermasalah tersebut. Orang yang minta pertolongan itu dilabel sebagai ' orang tak guna', kaki judi dan sebagainya.

"Mana boleh. Kita mesti mau tolong. Kita mesti kasi dia peluang. Saya cakap sama dia, 'you nampak tak itu jalan (sambil tunjuk papan tanda tertera Jalan Bulan).

Situ tak boleh jalan bukan? Kalau you jalan juga, nanti depan mesti berlanggar pasal situ jalan 'one way'. You wrong way. You tau itu silap. Sekarang you undur dan ikut jalan betul. Jangan ikut jalan salah lagi.'

BAGI PELUANG

Hari ni, orang yang PPP tolong tu sudah berjaya. Tidaklah kaya tapi mampu menjalani kehidupan seperti orang biasa.

"Dia datang dekat saya minta tolong. Orang ada masalah. Tak boleh tolong banyak, kita tolong sikit. Macam-macam cara boleh tolong. Bukan tolong pakai wang saja. Tapi mesti mau tolong. Cuba you fikir, kalau saya tak tolong nanti dia fikir dia alone dalam dunia ni. Semua orang tak mau tolong dia. Can you imagine kalau dia bunuh diri. Apa you rasa?" kata PPP.

Sebenarnya, jika diteliti apa yang diperkatakan PPP ada dinyatakan dalam Al-Quran.

Selama 60 minit bersama PPP, ramai yang datang menyapanya. Banyak kali juga perbualan kami berdua terhenti seketika bagi memberi laluan kepada mereka.

"Ini orang sangat bagus. Sembahyang punya orang." Katanya kepada saya selepas seorang lelaki berjubah menegurnya. Lelaki tersebut datang ke restoran bersama dua wanita yang saya percaya isteri dan anaknya.

Ramai lagi yang menyapa PPP. Semuanya dilayan dengan penuh sopan dan hormat. Tidak hairanlah perniagaannya dikunjungi ramai dan mempunyai pelanggan tetap sejak berpuluh tahun.

Seperkara lagi. PPP memberitahu.

"Dalam banyak-banyak hal, utamakan pendidikan. Ada wang, mesti bagi untuk pendidikan. Ada wang lebih mesti simpan. Beli apa yang penting. Baju masih boleh pakai apa pasal mau beli baju baru? Kita mesti jimat.

"Hidup mesti banyak tolong orang baru happy. Apa guna wang banyak tapi hati tak happy? Nanti mati wang tak boleh bikin apa. Tapi kalau tolong orang, orang mesti ingat kita. Kita mati pun orang masih ingat."

Itulah sedikit sebanyak perkongsian yang saya dapat kongsikan. Selebihnya biarlah ia kekal dalam memori berharga.

Saya rasa sangat bertuah kerana dapat menimba banyak ilmu kehidupan hari ni. Semoga tulisan ini dapat memberi ingatan kepada diri saya sendiri dan manfaat kepada semua.

Alif Mustapha
20 Oktober 2017

Monday, July 17, 2017

RM5 ni buat aku sebak



Aku mohon kenalan di sini mendoakan sepasang warga emas yang menghulurkan RM5 kepada aku di Tol Ijok (Latar) agar sentiasa dirahmati dan dilindungi Allah.

Dalam keadaan kelam-kabut aku memecut laju KL - Kuala Selangor pada satu pagi.

Sampai Tol Ijok baki Touch n Go tak cukup. Ada RM1.30. Sementara kadar yang diperlukan untuk membuka palang di Tol Ijok ialah RM2.50.

Seluk poket, ada 4 keping not RM1 dan beberapa keping syiling. Genapkan menjadi RM5 untuk tambah nilai.

Tapi tak boleh, kata jurutol. 

Aku menjelaskan keadaan sebenar namun tetap tak boleh. Pujuk, rayu dan tagih ihsan lebih 10 minit tapi tetap tak boleh.

"Ini je saya ada encik....

Takpelah, aku faham dia hanya menjalankan tugas sebagai jurutol. Mungkin juga keadaan beliau tidak mengizinkan untuk membantu aku pada ketika itu. Takpe, saya sudah maafkan dia.

Allah Maha Besar. Allah Memberi Pertolongan.

Entah macam mana secara spontan aku membuka pintu keluar dan menahan sebuah kereta di lorong sebelah.

Nampak sepasang warga emas dan aku cuba mendapatkan pertolongan mereka.

"Assalamualaikum pakcik, makcik. Saya nak minta tolong... Saya perlukan RM5 untuk top up TnG. Orang tu (jurutol) tak bagi sebab kena top up RM10. Saya tak cukup duit dan dalam kecemasan isteri saya nak bersalin."

Tanpa berlengah sekeping not RM5 dihulurkan. Aku membalasnya dengan genangan air mata bersama rasa sebak. Tak terungkap perkataan terima kasih pada ketika itu, lidah aku kelu. Maafkan aku. Aku hanya memandang tepat mata pakcik dan menundukkan muka sebelum beredar.

Terima kasih pakcik, makcik. Semoga kalian sentiasa dilindungi dan dirahmati Allah tidak kira di mana kalian berada ketika ini.

Semoga tulisan ini memberi pengajaran dan peringatan untuk diri aku sendiri dalam menjalani kehidupan di dunia.

Rastafonez
6 Julai 2017

Sunday, July 16, 2017

KISAH SUSAH SENANG RAMLY BURGER


01: Survival?
Kata Dato’ Ramly, keadaan ekonomi sekarang ini memang mencabar. Tapi ini perkara biasa dalam bisnes. Berdasarkan pengalaman beliau, setiap 10 tahun sekali, memang ekonomi akan jatuh. Tahun 1987, 1997 dan 2007 adalah zaman kejatuhan ekonomi.

Jadi berkemungkinan tahun 2017 pun akan menjadi tahun yang mencabar bagi ekonomi dan bisnes.

Ketika zaman gawat ini, fokus bisnes bukan lagi untuk membuat keuntungan, tetapi cukup sekadar untuk ‘break-even’ dan bertahan.

Wednesday, December 28, 2016

Ismail Hashim - Inspirasi ahli fotografi


Antara nama yang popular dikalangan jurugambar, Allahyarham Ismail Hashim. Mengenali Allahyarham dan karya-karyanya....

Sunday, August 14, 2016

#AisyaMaima naik tren


7 Ogos 2016 lalu, aku dan isteri Mahirah Zakaria membawa puteri kesayangan Aisya Maima, 10 bulan, menaiki pengangkutan awam yang paling popular di ibunegara, Transit Aliran Ringan - LRT.

Selepas Zohor iaitu kira-kira jam 2.00 petang, kami menggunakan khidmat Encik Blacky untuk menuju ke Stesen LRT Gombak - Laluan Kelana Jaya.